2010. május 31., hétfő

Miért fontos a kis drawdown?

A Nyilasi blogon született egy kiváló írás az alapkezelés egyik problémás vetületéről. Nem fogom megismételni az ott leírtakat. A Zulutrade szignálkövetése inkább a nyílt alapokhoz hasonlít. Itt is bármikor ki-be szállhat az ember (=követi vagy éppen nem az adott szignált), még visszaváltási díj sincsen. Azért lényeges különbség, hogy ez nem teljesen laikusoknak készült. Tehát nem annyiból áll a dolog, hogy beállítom az adott szolgáltatót magamnak és aztán kész, várom az eredményt.
Nagy mértékben személyre szabható, a kockázati szint egyénileg állitható. Ebből fakad az a hátrány, hogy sokan öngyilkos mértékű kockázati szintet állítanak be és elég hamar elveszítik a tőkéjüket még a legjobb szignálokkal is. Erről majd később részletesen írok.
Lényeg a lényeg, hogy az emberek általában a múltbeli hozamok alapján döntenek arról, hogy hová tegyék a pénzüket. Namost hiába tud felmutatni mondjuk egy alap 100% hozamot, ha az éppen beszálló ügyfél szembe találja magát egy 50% visszaeséssel. Aki az elején szállt be, az nyugodtan kiüli a következő nyerő időszakot, viszont aki éppen a visszaesés előtt, az gyorsan kivonja a pénzét (illetve már csak a felét). Állandóan alacsony DD kell ahhoz, hogy ezt elkerüljük. Most idézek a fenti blogból: "bárki bárhol száll be vagy ki, semmiképpen ne bukjon nagyot az alappal, hosszú távon pedig nyerjen". Ez az én célom is, mivel akkor keresek több pénzt, ha sokan választják a szignálom, ezáltal több jutalékot kapok. Ha bejön egy nagy bukó, akkor sok ügyfél gyorsan és könnyen elhagyja a hajót és sose tér vissza.
Nálam a cél az, hogy a maximális DD sose haladja meg az 1000 pipet. Tehát egy 1000 usd-vel (ami a tipikus kezdőméret) és 5 microlottal kereskedő ügyfélnek is legyen esélye az életben maradásra.

15 megjegyzés:

  1. Tetszik a kezdeményezésed és kiváncsiságból nyitottam is egy demó számlát,de nekem csak 1 lot-ot enged beállítani a szignálodhoz.
    Hogyan tudom csökkenteni?

    VálaszTörlés
  2. Ja egyébként már 9 pipet "hoztál" nekem! :))))

    VálaszTörlés
  3. Demo számlán nincs kisebb méret.

    VálaszTörlés
  4. Jó,az a lényeg hogy éles számlán lehet állítani.
    Az 1000 pipes max DD-n lehet ésszerű keretek között csökkenteni vagy csak így működőképes a stratégiád?

    VálaszTörlés
  5. Bár elnézve a történetedet inkább a max 100 körül kereskedtél eddig,ez szimpatikusabb DD.

    VálaszTörlés
  6. zoz kolléga !

    az a DD az egy vesztes trade-re igaz, de mi van ha 10 ilyen jön egymás után, arra vonatkozik a max 1000 pip. Az adatok közt ott van egyébként az eddigi max DD, ha jól emlékszem 540 volt.

    VálaszTörlés
  7. Igazad van,felületesen néztem meg.
    Köszi a kiigazítást!

    VálaszTörlés
  8. Saját számlán nagyobb DD is van, de itt megpróbálom magam a max 1000-hez tartani. Nincs rá garancia, hogy sikerül is!!! A saját kockázatod a kereskedési mérettel és a saját Stop mérettel tudod csökkenteni.

    VálaszTörlés
  9. akkor kezd el ha 1000usd bukó simán elbírsz és többször újra tudod tölteni."szerintem sokatoknak hiányozna"

    VálaszTörlés
  10. Ezért nyissatok szerintem elösször micro számlát, mert az 100 usd-nek felel meg.
    Legalább is én ezt teszem.
    Mindenetre nagyon várom, mert tetszik a ker. stilusod (Időjós)
    Hajrá

    Üdv:
    Kratya

    VálaszTörlés
  11. Én is hasonlőképpen tervezem,mint Kratya.
    Az eddigi 2 kereskedés szépen sikerült,gratula hozzá.

    VálaszTörlés
  12. Szia Időjós!
    Van arra lehetőség, hogy a követett szolgáltatól függetlenül korábban lezárjunk pozíciót vagy egy jól futó pozit sajáttá tenni és nem engedni lezárni?
    Hol érdemes számlát nyitni? Te melyiken kereskedsz, ha meg szabad tudni?

    Köszönettel,
    János

    VálaszTörlés
  13. Igen van. Korábban le lehet zárni a Close gombbal. Lehet futtatni is, bár azt még nem tudom hogyan, de láttam már, hogy csinálták. Sőt, te magad is kereskedhetsz a számlán. Demóban ki lehet mindent próbálni. A kérdésekre válaszolni fogok majd egy post-ban, de közben a saját számlámon is kereskedek és élem az életem, szóval türelem...

    VálaszTörlés
  14. Ja a stop/limit szinteket is felül lehet irni, csak rá kell kattintani.

    VálaszTörlés
  15. A mai napon volt végül egy nagyobb bukó, ki is szálltak páran. Mondjuk, aki 100-200 usd-vel 1 minilotos pozival megy neki, azért ne csodálkozzon, ha egy ilyen nap után vége a számlának.

    VálaszTörlés